نقد و بررسی
لیکوئید رفرکتومتر 1.81 (متیل یُدید)لیکوئید رفرکتومتر 1.81 (متیل یُدید):مخلوطی از متيلن یدید با گوگرد و تترایدید اتیلن است که با آغشته شدن به گوهر ضریب شکت را نمایش میدهد.
لیکوئید رفرکتومتر 1.81
مایع مخصوص تعیین ضریب شکست گوهر سنگها ( لیکوئید رفرکتومتر )
لیکوئید رفرکتومتر 1.81 (متیل یُدید) : به طور کلی میزان ضریب شکست گوهر ها بین بازه 1.2 تا 2.6 تغییر می کند. برای تعیین ضریب شکست گوهر ها، سطحی از گوهر که ترجیحا سطح تخت آن می باشد بر روی سطح صیقلی شیشه ای قرار می گیرد. سطح گوهر از سطح شیشه توسط لایه نازکی از مایع جدا می شود.
هدف از به کار بردن مایع آن است که نوری که به گوهر می تابد از سطح آن بازتاب کلی پیدا کند و پس از انعکاس از سطح ایینه و عبور از عدسی به چشم ناظر برسد. این مایع مخلوطی از متيلن یدید با گوگرد و تترایدید اتیلن با ضریب شکست 1.81 تا 1.82 است.
توجه کنید که این مایع بسیار سمی است. با این نوع مایعات فقط می توان ضریب شکستهای تا 1.8 را در گوهر ها تعیین نمود. برخی از مایعات مورد نظر دارای خاصیت خورندگی می باشند که ممکن است به شیشه سربی رفرکتومتر گوهرشناسی آسیب برساند.
در صورتی که جنس شیشه رفرکتومتر از اکسید زیرکن باشد (با ضریب شکست 2.16) این نوع شیشه ها در مقابل مایعات مقاوم بوده و لذا می توان با استفاده از مایعات دارای ضریب شکست 1.2، ضریب شکست تا 2.8 را در گوهر ها اندازه گیری نمود.
مثلا برای اندازه گیری ضریب شکست زیرکن، گروناها و روتیل می توان از این شیشه ها و مایعات استفاده نمود ولی ضریب شکست گوهر هایی مثل الماس را نمی توان با این نوع دستگاهها و مایعات تعیین کرد. بیشتر بخوانید :
رفرکتومتر گوهرشناسی یا شکست سنج (به انگلیسی: Refractometer)
رفرکتومتر گوهرشناسی ضریب شکست، نسبت سرعت نور در دو محیط مختلف است. سرعت نور در محیط ۱ به سرعت نور در محیط ۲ به عنوان ضریب شکست تعریف میگردد. به وسیلهٔ تغییر غلظت محیط ها و جنس و دمای محیط این ضریب تغییر میکند.
اساس کار شکست سنج در تابش نور به شرط تکفام بودن آن است. هدایت آن به سمت محلول مورد نظر و عبور آن میباشد. چون این دو محیط با هم تفاوت دارند، نور شکسته شده و با ضریب شکست محدود قابل دریافت است. میزان شکست نور مانند اثر انگشت برای محلولهای با غلظت یکسان و در دما فشار برابر منحصربهفرد میباشد.
لیکوئید رفرکتومتر 1.81 (متیل یُدید)
جواهرشناسی و رفرکتومتر به این گونه عمل میکند. سرعت نور در محیط های مختلف به دلیل متفاوت بودن چگالی مولکولی متفاوت است. به همین دلیل نور در هنگام برخورد با سطح اجسام شفاف،به دلیل تفاوت در چگالی مولکولی از مسیر مستقیم منحرف می شود. در علم فیزیک از این پدیده به عنوان شکست نور یاد می شود که رفرکتومتر گوهرشناسی قادر به نمایش آن است.
- با توجه به اینکه هر ماده ای چگالی مخصوصی دارد میتوان کمیتی به نام ضریب شکست نور برای هر ماده تعریف کرد. این کمیت عبارت است از “نسبت سرعت نور در هوا به سرعت نور در محیط ماده.
- رفرکتومتر یکی از تجهیزات مهم در علم گوهرشناسی به شمار می آید. رفرکتومتر با منبع نور خارجی یکی از رفرکتومترهای پرکاربرد و مناسب در آزمایشگاه های گوهرشناسی و دانشگاه ها می باشد. از آنجایی که هر ماده در طبیعت ضریب شکست منحصر به فرد دارد بنابراین وجود دستگاهی برای اندازه گیری این مقیاس سبب می شود تا نوع گوهر شناسایی گردد.
رفرکتومتر جواهر شناسی می توان ضریب شکست از بازه ی 1.30 تا 1.81 را در سنگ ها اندازه گیری کرد.دستیابی به ضریب شکست یکی از کاربردی ترین روش ها برای شناسایی گوهر است.
معمولا نور مخصوص رفرکتومتر ها به دو صورت داخلی (Internal) و خارجی (External) تامین می شود. در رفرکتومتر با منبع نور خارجی از نور زرد رنگ مونوکروماتیک اکسترنال (External Monochromatic Yellow Light) استفاده شده است. این نور در محدوده استاندارد 590 نانومتر بوده و صورت پیچی به قسمت عقب رفرکتومتر متصل می شود. ادامه مطلب…
0دیدگاه