بهسازی گوهرسنگ ها به چه معناست؟

Mehran Jafari
آخرین بروز رسانی: 24 آذر 1403
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
بهسازی گوهرسنگ ها به چه معناست؟

Rate this post

بهسازی گوهرسنگ ها به چه معناست؟

 

بهسازی گوهرسنگ ها به چه معناست؟ :  به عملی میگویند که باعث زیبایی از لحاظ رنگ و پاکی و مقاومت سنگ می شود. به مجموعه‌ای از فرآیندها و تکنیک‌ها می گویند که برای بهبود کیفیت، زیبایی از لحاظ رنگی و پاکی، و دوام  سنگ‌ های قیمتی و سنگ نیمه‌ قیمتی به کار می‌رود.

 

تاریخچه بهسازی

تاریخچه بهسازی سنگ‌های قیمتی به دوران‌های بسیار دور بازمی‌گردد. فرآوری و بهسازی این سنگ‌ها برای افزایش ارزش آنها از زمان‌های باستان انجام می‌شده است.

در مقبره King Tut، جواهراتی یافت شد که شامل سنگ کارنالینی بود. روش بهسازی حرارتی به حدود 1300 سال قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد. پلینی بزرگ (23-79 بعد از میلاد مسیح) در کتاب خود به نام ‘تاریخ طبیعی’. روش‌های مختلفی از جمله oiling و dying سنگ‌ها را توضیح داده است.

دانشمند ایتالیایی، Camillus Leonardus، در کتاب خود با نام ‘ آینه و سنگ‌ها’ که در سال 1502 میلادی منتشر شده، روش‌هایی برای تشخیص سنگ‌های بهسازی شده ارائه کرده است.

در سال 1932 میلادی، مقاله‌ای منتشر شد که 14 روش بهسازی حرارتی را معرفی کرده است.ما در این مقاله بررس چند تا از روش های یهسازی می پردازیم.

به عملی میگویند که باعث زیبایی از لحاظ رنگ و پاکی و مقاومت سنگ می شود. بهسازی سنگ به مجموعه‌ای از فرآیندها و تکنیک‌ها می گویند که برای بهبود کیفیت، زیبایی از لحاظ رنگی و پاکی، و دوام  سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی به کار می‌رود.

این فرآیندها می‌توانند شامل حرارت دهی، پر کردن ترک‌ها با شیشه، نفوذ مواد رنگی، و دیگر روش‌های مشابه باشند.

هدف اصلی از بهسازی سنگ‌ها، افزایش شفافیت، رنگ، و استحکام آنهاست تا بتوانند در بازار جواهرات و سنگ‌های قیمتی ارزش بیشتری پیدا کنند. این تکنیک‌هاروی سنگ‌های طبیعی بلکه روی سنگ‌های مصنوعی نیز اعمال می‌شوند تا ویژگی‌های مشابه با سنگ‌های طبیعی ایجاد کنند.

 

انواع روشهای بهسازی شامل:

 

– گرمادهی heating

– پرتوافکنی irradiating

– پوشاندن سطح سنگ با روغن waxing

– رنگ کردن dying

– رنگ بری bleaching

– اشباع سازی  impregnation

– حجیم کردن سنگ با روغن oiling

– پر کردن filling

– سوراخ کردن با لیزر laser drilling

– دیفیوژن Diffusion

– پوشاندن سطح سنگ coating

 

حرارت دهی Heating

یکی از مهمترین و متنوع ترین روش های بهسازی است .با توجه به نوع سنگ درجه حرارت بسیار متنوع می باشد و از حرارت نزدیک به نقطه ذوب سنگ تا درجه حرارت تابش خورشید را در بر میگیرد.

حضور و یا عدم حضور اکسیژن و میزان فشار از  عوامل قابل توجه ای می باشند. دو گروه عمده سنگهای گرانبها تحت بهسازی حرارتی قرار نمیگیرند:

1- سنگهای حساس در برابر حرارت مانند اپال، آپاتیت، مروارید و فیروزه

2- آن دسته از سنگها که تحت تاثیر حرارت تغییر محسوسی نمیکنند و یا اینکه حرارت دهی آنها مقرون به صرفه نیست مانند گارنت،اسپینل، کریزوبریل، ایولیت، پریدوتیت، یشم، سنگ ماه، سنگ خورشید.

از میان انواع سنگهایی که مورد بهسازی حرارتی قرار می گیرند می توان به  کهربا (آمبر) اشاره کرد:

آمبر به سه علت اساسی حرارت دهی می شود: 1- تیره تر شدن رنگ آن 2- افزایش پاکی و شفافیت 3- افزودن ترکهای استرسی

حرارت بکار گیری در این نوع بهسازی درجه پایین می باشد. زیرا که درجه حرارت بالا موجب سوختگی و یا ذوب سنگ می شود. برای افزایش میزان پاکی کهربا را درون روغن مخصوصی حرارت می دهند.

جهت ایجاد ترکهای استرسی کهربای مورد بهسازی حرارتی را به سرعت درون مایع سردی می اندازند آنرا سریع سرد می کنند.

کهربای حاوی  ترک ها به این روش را Sun spangles Amber  می گویند.

 

پرتوافکنی Irradiation

پس از گرمادهی یکی از رایجترین روش های بهسازی جواهرات ، پرتوافکنی است. اغلب سنگهای مورد بهسازی به این روش به غیر از الماس قابل تشخیص نمی باشند. روش های متنوعی در این نوع بهسازی وجود دارد .جدیدترین آنها پرتوافکنی به کمک اشعه آلفا است .

امروزه اشعه بتا توسط شتابدهنده های خطی و نوترون توسط راکتورهای هسته ای و اشعه گاما از منابع کبالت رادیواکتیوی تورباید میشوند. در پروسه پرتوافکنی  مانند بهسازی حرارتی عامل زمان نیز بسیار تعیین کننده می باشد .

با توجه به گوناگونی ترکیب شیمیایی سنگها ممکن است پرتوافکنی به دنبال مراحل گرمادهی صورت پذیرد  که در این صورت طیف وسیعی از نتایج قابل بررسی میباشد.

از میان انواع سنگهایی که مورد بهسازی نوع پرتو افکنی قرار می گیرند می توان به  مروارید اشاره کرد:

یکی از روش های بهسازی مروارید که برای تغییر رنگ مرواریدهای پرورشی به کار میرود ، استفاده از اشعه گاما میباشد که تاثیر متفاوتی بر روی مروارید پرورشی آب شور و شیرین دارد.

هنگامی که  مرواریدهای آب شور مانند آکویا، پرتوافکنی میشوند هسته آنها  تیره رنگ میشود که باعث می‌شود  مروارید به رنگ خاکستری یا خاکستری-آبی دیده شود.

پرتوافکنی بر مرواریدهای آب شیرین بر روی لایه ای ناکری Nacre تاثیر می گذارد و رنگ آنرا به نقره ای، طلایی، سیاه و حتی چند رنگ(رنگارنگ)  تبدیل میکند و رنگ های حاصله به شدت متالیک هستند. بهسازی در هردو نوع مروارید دائمی می‌باشد.

 

روش های دیگر در مقالات آینده خدمت شما عزیزان ارائه خواهد شد.

 

به عنوان مشتری و خریداران جواهر، هر روز در بازار با نمونه هایی که ظاهر آنها دستخوش تغییرات بسیاری است، رو به رو می شوید. گوهر ها از زمانیکه در طبیعت یافت می شوند، جهت استفاده در جواهرات مورد بررسی و تغییرات بسیاری قرار می گیرند.
ارزش گوهر ها به فاکتورهايي همچون کميابي، رنگ، پاکي و برش خوب آنها در بازارهاي جهاني بستگي دارد و گوهري که داراي چنين ويژگي هايي باشد، بسيار گرانبها بوده و از عهده خريد هر فردي خارج است.
از سوي ديگر اکثر کاني هايي که از معادن استخراج مي شوند به علت عدم وجود فاکتور هاي ذکر شده، در دسته سنگ هاي نيمه قيمتي قرار مي گيرند که در بازارهاي جهاني از جايگاه خاصي برخوردار نبوده و در نتيجه يا بسيار ارزان عرضه مي شوند و يا در صنايع مورد استفاده قرار مي گيرند.
بنابراین علاوه بر برش و صیقل، گوهر ها تحت بهسازی هایی قرار می گیرند تا شفافیت،پاکی،رنگ و استقامت بهتری داشته باشند. به همين علت بسياري از گوهر هاي موجود در بازار به خصوص ياقوت ها به روش هاي متفاوتي مورد فرآيند بهسازي قرار مي گيرند تا با قيمتي گران تر به فروش برسند.
این بهسازی ها با چشم غیرمسلح و به طور واضح قابل رویت نمی باشند. يک گوهرشناس مجرب باید بتواند علاوه بر تشخيص هويت گوهر هاي طبيعي و جداسازي آنها از نمونه هاي مصنوعي، مهارت جداسازي سنگ هاي مورد بهسازي را از انواع نمونه هاي دیگر داشته باشد.
گوهرشناسان توصیه می کنند خریداران حتماً قبل از خرید نمونه های بزرگ و گرانقیمت از تأییدیه یک مرکز گوهرشناسی معتبر استفاده کنند. گرچه ظاهر اين دسته از گوهر ها با نمونه هاي بهسازي نشده یکسان است اما تفاوت قيمت بسيار زيادي نسبت به هم دارند.
حق مسلم خریدار جواهر است که بدانند گوهر، مورد بهسازی است یا خیر. عدم افشای بهسازی شدگی گوهر میتواند باعث شود که شخص باور کند، گوهر به طور طبیعی با کیفیت می باشد و در نتیجه آن را گرانتر بخرد یا بفروشد.
ضمناً برخی از گوهر های مورد بهسازی، باید تحت شرایط ویژه ای نگه داری شوند که عدم آگاهی از آن، می تواند به گوهر آسیب برساند.
پس می توان نتیجه گرفت که هر گوهری با ظاهری زیبا و با کیفیت، لزوماً ارزشمند نبوده و بهتر است که از بهسازی نشدن آن اطمینان حاصل شود.
از این رو نظر کارشناسی گوهرشناس که شخصی بی طرف در روند خرید و فروش می باشد با کمک ابزار های تخصصی در لابراتوار های گوهرشناسی جهت تشخیص طبیعی یا مصنوعی و یا تشخیص نوع روش بهسازی بر روی گوهر امری ضروری می باشد.
و اکیداً توصیه می شود، قبل از خرید جواهرات حتماً از طبیعی، مصنوعی یا بهسازی شدن سنگ ها اطمینان حاصل نمایید زیرا این نمونه ها، علاوه بر ظاهر زیبا و یکسان با نمونه طبیعی، اختلاف قیمت بسیاری با آنها دارند.

به طور کلی روش های بهسازی با سه هدف کلی استفاده می شوند:

• ارتقاء شفافيت  (Clarity Enhancement)
• بهبود رنگ  (Color Enhancement)
• افزايش استقامت  ( Stability Enhancement)

بالا بردن شفافيت سنگ به دو روش انجام مي شود:

Heat Treatment (بهسازي با حرارت) :

گرمادهی برخی از سنگ هاي گرانبها و نيمه گرانبها باعث حذف قسمت های رنگی، ذوب شدن ناخالصي هاي مهمان مزاحم همانند ناخالصي هاي سوزني شکل (Rutile Silk) و يا ديگر کريستال هايي که از درجه ذوب کمتري نسبت به کريستال مادر برخوردارند، می شوند و در نتيجه شفافيت سنگ را افزايش مي دهد.

Filling (پر کردن):

بسياري از سنگ هاي گرانبها و نيمه گرانبها به ويژه خانواده ياقوت ها، داراي ترک هاي زيادي است. نور در هنگام عبور در سنگ به آنها برخورد می کند و باعث کاهش شديد شفافيت، براقي و پاکي سنگ مي گردد.
از اين رو اغلب سنگ هايي که داراي ترک هاي به سطح رسيده هستند، با مواد مخصوص از جمله Flux (فلاکس) و شيشه سربدار (Lead Glass) پر مي شوند. تا شفافيت و براقي سنگ افزايش يابد. اين نوع بهسازي به دو روش Flux Filling و Glass Filling انجام مي شود.

Lattice Diffusion (روش بهسازي پخش يا نفوذ عناصر در شبکه اتمي):

روش ديگري از بهسازي جهت ارتقاء رنگ در گوهر ها به ويژه ياقوت ها است. که تحت دماي بالا (1750 درجه سانتيگراد) و طولاني مدت (چند روز) انجام مي گيرد.
از ديگر انواع بهسازي جهت ارتقاء رنگ ياقوت ها، روش Surface Diffusion (نفوذ سطحي) است. در اين روش گوهر هايي که به دليل کم رنگی، کم ارزش هستند مي توانند توسط حرارت به همراه عناصر واسطه، تغيير رنگ دهند.
برای مثال جهت افزايش غلظت رنگ آبي در ياقوت کبود و يا ياقوت بي رنگ از عنصر تيتانيوم و يا کُبالت استفاده مي شود. از آنجايي که اين دو عنصر داراي اتم هاي سنگين هستند نمي توانند به درون شبکه اتمي نفوذ کنند. تنها توسط حرارت به سطح می چسبند.
قابل ذکر است، رنگی که ایجاد می شود فقط يک نوع پوشش سطحي می باشد. اگر سنگ بعد از استفاده مکرر و در زمان طولاني دچار سايش و يا خراش سطحي گردد، رنگ قسمت زيرين نمايان خواهد شد.

Surface Metallic Coating (پوشش سطحي فلزي):

در اين روش لايه بسيار نازکي از اکسيد تيتانيوم و يا طلا به صورت يک پوشش سطحي بر روي سنگ هاي بي رنگ جهت تشکيل طيف هاي رنگين کمان ايجاد مي شود. بعد از انجام اين فرآيند، هنگاميکه نور به سطح اين سنگ ها برخورد مي نمايد باعث به وجود آمدگی طيف هاي رنگين کمان مي شود. همانند Mytic Topaz، Mystic Quartz و يا Auqa Aura.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.